Navigate / search

Pregatirea documentelor pentru tipar

Pregatirea unui document pentru tipar presupune un numar de pasi pentru a evita aparitia problemelor in procesul de imprimare offset sau digital. Mai jos am enumerat cativa pasi de urmat.

Culori

Display-urile monitoarelor de calculator utilizeaza sistemul de culori RGB – Red (rosu), Green (verde), Blue (albastru). Imprimarea pe suport de hartie utilizeaza sistemul de culori CMYK – Cyan, Magenta, Yellow si Key Black. Nu toate culorile RGB pot fi reproduse CMYK. Presele utilzeaza sistemul CMYK pentru a creea o multitudine de culori pentru reproducerea excelenta a fotografiilor, din acest motiv, orice documente trimise la tipar trebuie transmise in format CMYK.

Rezolutie

Pentru print-uri de calitate, toate documentele trimise pentru tipar trebuie sa aiba o rezolutie de 300 dpi. In cazul in care o imagine din document cu rezolutia stabilita la 300 dpi, are o rezolutie de 150 dpi, redimensionarea acesteia nu va schimba calitatea imaginii, aceasta ramanand tot la 150dpi.

Bleed Exterior si Interior

“Bleed” si zone “Safe Print”. “Bleed” reprezinta un termen de tipar folosit pentru indicarea zonei cu imagine de fundal care va fi taiata dupa ce documentul este tiparit si taiat la dimensiunea finala. De vreme ce zona de bleed va fi inlaturata la taiere, ar trebui sa nu existe text sau alte informatii importante in zona de bleed. Proiectele care folosesc imagini de fundal ar trebui sa se extinda peste dimensiunea finala a tiparului. Se recomanda un bleed cuprins intre 3 si 5 mm.

Exemplu stabilire bleed pentru tiparirea unei imagini pe toata suprafata suportului (paginii):

In cazul in care imaginea are chenar alb pe toate laturile imaginii, nu este necesara adaugarea bleed-ului.

De asemenea, in cazul in care documentul pregatit pentru tipar contine text, trebuie stabilita o zona de “Safe Print” sau “Bleed interior” pentru ca la taierea documentului la dimensiunea finala sa nu se piarda textul din interiorul acestuia. Este recomandat un spatiu de minim 5 mm in interiorul paginii pentru a evita pierderea continutului important la taierea produsului final.

Mai jos aveti un exemplu de stabilire a bleed-ului exterior cat si interior pentru un document, dimensiune A4:

Fonturi

Convertiti font-urile in curbe atunci cand aplicatia folosita pentru realizarea materialului (ex. Corel Draw, Adobe Illustrator, Adobe InDesign etc.) va permite. In cazul in care nu aveti posibilitatea transformarii textului in curbe, asigurati-va ca ati inclus toate font-urile utilizate in document.

Extensii acceptate

Cand transmiteti documentele pentru tipar, asigurati-va ca sunt trimise in unul din urmatoarele formate uzuale: PDF, TIFF, CDR.